Ben je een groot fan van yoga in (eventuele) combinatie met meditatie?
Dan kan je hier op Bali behoorlijk je hart ophalen. Het stikt hier van de mogelijkheden om allerlei soorten lessen te volgen. Dat is waar het om draait: Spiritualiteit & Hindoeïsme. Een ‘healthy lifestyle’ is waar Bali voor staat met op elke hoek van de straat een veggie restaurant en vriendelijk glimlachende locals. Inmiddels ben ik groot fan. Van Bali was ik al fan vanaf het moment dat ik op de luchthaven landde. Nu ben ik ook fan van zowel yoga maar nog meer van meditatie. Met alle liefde wil ik wat vertellen over een voor mij bijzondere les: Yin Yoga Healing. Na het volgen van deze (spirituele) les, en mijzelf als het ware overgaf, was ik al een heel stuk rustiger geworden in mijn hoofd en viel ik dezelfde avond eindelijk als een blok in slaap…

Yin Yoga Healing

Ik heb wel altijd interesse gehad voor spiritualiteit maar voor meditatie had ik geen geduld. Ik geloofde er gewoon niet zo in en diep van binnen verwachtte ik ook wereldwonderen. Dat ik na een paar minuten meditatie in een diepe coma zou raken bijvoorbeeld. Dat het meer effect zou hebben dan mijn (soms nog) geliefde ‘Pammetjes’ en ik 10 uur aan één stuk door zou slapen. Maar dit gebeurde niet. Daarom liet ik meditatie altijd maar lekker voor wat het was en raakte ik de pammetjes aan als ik weer aan het kampen was met slaap issues.
Nu ik alweer een paar weken op Bali rondhobbel verplichtte ik mijzelf om aan lessen deel te nemen. In Nederland had ik al in het verleden yogalessen (Hatha) gevolgd, maar dan werd ik keer op keer weer geconfronteerd met het feit dat ik totaal niet flexibel ben. Dus hield ik het maar bij een sportschool abonnement.
De afgelopen twee weken bracht ik mijn tijd in Ubud door en bezocht ik de Yoga Barn. Dit is een vrij bekende yoga studio waar werkelijk allerlei soorten yoga & meditatie lessen kunnen worden gevolgd. Voor om en nabij 8 euro ben je 1.5 uur zoet en zit je in de wereld van de spiritualiteit en van het zen zijn. Afhankelijk van wat voor soort les want van Power Yoga word je allesbehalve zen 😀
Op een één of andere manier trok de les: Yin Yoga Healing mijn aandacht. De omschrijving:

Using therapeutic Asana poses for releasing deep layers of contraction, stimulating the flow of Chi for the body, mind and spirit.

Jezelf overgeven in een Healing

Ik was altijd benieuwd naar een healing. Als je ‘bezig’ bent met spiritualiteit kom je dit woord ook vaak tegen. Het opheffen van blokkades. Dat is waar het op neerkomt.
Tijdens deze les draait het echt om ‘loslaten’. Het loslaten van alle spieren en gedachten en jezelf echt overgeven. Je leeft in het nu. Je bent niet bezig met morgen en ook niet met gisteren. Alleen maar bezig met ‘me-time’. Loslaten van emoties die ergens onder de oppervlakte rondzwemmen. Het écht luisteren naar je lichaam. Het loslaten van bagage en vernieuwing creëren. Maar ook fysieke klachten komen aan de orde. Althans dat is de bedoeling. Ik loop gelukkig zelf niet met fysieke klachten rond, dus daar kan ik niet persoonlijk over oordelen. Anderhalf uur wordt er een moment van stilte gecreëerd. Prachtige muziek op de achtergrond en een lerares die op een bepaalde manier praat waardoor je wel de fysieke en energetische blokkades vanzelf gaat opheffen. In verschillende posities (liggend of zittend) worden disbalansen opgezocht. Ogen dicht en deze gedurende de les niet openen. Tijdens een pianostuk, al liggend op mijn rug, voelde ik de tranen over mijn wangen rollen. Ik denk wel een minuut of tien. Het was moeilijk om ze te bedwingen. Niet omdat het zo’n mooi stuk was, maar omdat ik echt voelde dat emoties eruit kwamen. Emoties van de afgelopen twee jaar. Het voelde als een warm bad. Ook een bepaalde manier van ‘thuiskomen’. Het vinden van rust in jezelf en luisteren naar je innerlijk stem.

Lijkt het je iets?

Misschien komt het op jou te zweverig over of kan je je hier echt totaal niet in vinden. Maar ik denk dat je er echt pas iets over kan zeggen als je het hebt meegemaakt. Voor mij werkte het.
Het is jammer dat we in Nederland de hoofdprijs betalen voor dit soort lessen. Sowieso voor yogalessen. Ik denk dat het voor werkelijk iedereen op een bepaalde manier kan werken. Een mooie start van de dag en/of werken aan je flexibiliteit. Maar ook het creëren van rust (in je lijf en hoofd), het verwerken van een drukke (werk)dag en werken aan fysieke klachten.
Bali is in mijn optiek een waar yoga paradijs. De hele dag door.

Vanaf morgen ga ik een nieuwe stad ontdekken voor een paar dagen en word ik weer herenigd met mijn Braziliaanse vriendin Sandra.

Ik ga zometeen weer in ieder geval een Yin Yoga Healing les volgen.

Ik wens je een fijne en mooie dag toe!

Namasté!